Donald Trump este o figură care a stârnit reacții puternice în întregul spectru politic, de la începuturile sale ca mogul imobiliar până la ascensiunea la președinție, călătoria lui Trump în viața publică însemnând un proces plin de controverse și o dorință puternică de influență.
Probabil puțini sunt pe această planetă cei care să nu fi auzit de Trump, având în vedere personalitatea și acțiunile sale ca figură omniprezentă în discursul global contemporan cu impact în special asupra politicii, mass-media și relațiilor internaționale.
Născut la 14 iunie 1946, în Queens, New York, Donald John Trump a fost al patrulea din cei cinci copii ai familiei Trump. A urmat cursurile Academiei Militare din New York, iar după liceu a studiat la Wharton School of Finance din cadrul Universității Pennsylvania, absolvind în 1968 cu o diplomă în economie.
Urcarea spre proeminență a lui Donald Trump, cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite, a început cu afacerile sale imobiliare și cariera lui în televiziune, în special ca gazdă a emisiunii „The Apprentice”, o franciză de reality show de talente care a fost difuzată inițial în 2004 în Statele Unite, Trump fiind de altfel și unul dintre producători.
Dar cu mult înainte de a candida de trei ori consecutiv la președinția SUA, scrie BBC, Donald Trump a fost cel mai extravagant miliardar american. Și dacă am atins subiectul financiar, ar fi interesant de aflat care este averea netă a președintelui american, informație, din păcate, necunoscută public. Timp de decenii, Forbes a evaluat averea sa, estimând-o în prezent la 6,8 miliarde de dolari la jumătatea lunii ianuarie 2025. Între timp, Bloomberg estimează averea sa la 7,08 miliarde de dolari la aceeași dată, deși Trump însuși pretinde o valoare netă mult mai mare. Cu toate acestea, după lansarea $Trump, criptomoneda proprie a lui Trump, Axios estimează că averea sa netă este de 63,8 miliarde de dolari.
Cert este că bazele averii sale au însemnat cadourile, împrumuturile și moștenirile de la tatăl său, Fred Trump, care a fost dezvoltator imobiliar și om de afaceri, mai târziu, la sumele deja existente, adăugându-se banii proveniți din principalele lui afaceri în imobiliare, inclusiv hoteluri, cazinouri și terenuri de golf. De asemenea, a făcut bani din produse marca Trump, inclusiv cravate, fripturi și teste de urină.
Trump, scrie BBC, spune că a intrat în domeniul imobiliar cu un împrumut „mic” de 1 milion de dolari de la tatăl său înainte de a se alătura companiei. A ajutat la gestionarea portofoliului extins al seniorului de proiecte de locuințe în cartierele orașului New York, și a preluat controlul companiei – pe care a redenumit-o Trump Organization – în 1971.
În perioada sa de ascensiune în afaceri, și-a mutat atenția de la locuințele pentru persoane cu venituri medii la proprietățile imobiliare de lux, făcându-și un nume prin proiecte de mare anvergură precum Trump Tower din Manhattan. Flerul său pentru autopromovare și marketing a contribuit la transformarea mărcii Trump într-un fenomen global. De-a lungul anilor 1980 și 1990, afacerile lui Trump au inclus cazinouri, hoteluri și terenuri de golf. Dar cu toate acestea, parcursul lui în business nu a fost lipsit de eșecuri. Trump s-a confruntat cu mai multe falimente în afaceri, reușind totuși să își revină de fiecare dată, și profitând adesea de atenția presei pentru a-și menține imaginea publică.
„Sub conducerea lui Trump, afacerea familiei a trecut de la unități rezidențiale din Brooklyn și Queens la proiecte strălucitoare din Manhattan. Celebrul faimosul Fifth Avenue a devenit sediul Trump Tower, probabil cea mai cea mai faimoasă proprietate a mogulului și locuința sa timp de mulți ani. Hotelul dărăpănat Commodore a fost restaurat ca Grand Hyatt. Alte proprietăți purtând marca Trump – cazinouri, condominii, terenuri de golf și hoteluri – au fost ridicate de asemenea, din Atlantic City, Chicago și Las Vegas până în India, Turcia și Filipine.” (BBC)
Incursiunea lui Trump în televiziune a început mai întâi ca proprietar al concursurilor Miss Universe, Miss USA și Miss Teen USA, apoi în calitate de gazdă și producător al reality show-ului NBC, The Apprentice, emisiune care a avut premiera în 2004. La acea vreme, sintagma „Ești concediat!” a devenit sinonimă cu Trump însuși.
În iunie 2015, Trump și-a anunțat candidatura la președinție ca republican. Campania lui a fost caracterizată de promisiuni îndrăznețe de „a face America măreață din nou”, concentrându-se pe probleme precum reforma imigrației, acordurile comerciale și securitatea națională.
Stilul său de comunicare nefiltrat a rezonat cu mulți alegători care s-au simțit dezamăgiți de politicienii tradiționali. În ciuda scepticismului cu care s-a confruntat din partea cunoscătorilor de politică și a experților media, Trump a obținut nominalizarea republicană în iulie 2016, după ce a învins alți 17 candidați. Victoria sa a fost văzută ca o respingere a politicii establishmentului și o îmbrățișare a populismului în rândul americanilor din clasa muncitoare. La 8 noiembrie 2016, Trump a șocat lumea învingând-o pe candidata democrată Hillary Clinton în cadrul unor alegeri controversate, marcate de diviziuni profunde în rândul electoratului. Deși a pierdut votul popular cu aproape trei milioane de voturi, victoria lui Trump în Colegiul Electoral (306 la 232) i-a asigurat președinția.
Președinția lui Trump a fost marcată de schimbări politice semnificative și de controverse care au polarizat opinia publică. A implementat reduceri fiscale radicale prin Tax Cuts and Jobs Act din 2017 și s-a concentrat pe dereglementare în diverse sectoare. Administrația sa a adoptat, de asemenea, o poziție dură în ceea ce privește imigrația, inclusiv eforturile de a construi un zid de-a lungul frontierei dintre SUA și Mexic. Una dintre cele mai notabile acțiuni de politică externă ale lui Trump a fost retragerea din acorduri internaționale precum Acordul de la Paris privind clima și acordul nuclear cu Iranul.
Mai târziu, gestionarea de către Trump a pandemiei COVID-19 a atras, de asemenea, o atenție deosebită. Criticii l-au acuzat că a minimalizat gravitatea virusului încă de la început, în timp ce susținătorii au lăudat dezvoltarea rapidă a vaccinurilor de către administrația sa prin operațiunea Warp Speed.
Trump a intrat în istorie ca fiind doar al treilea președinte al SUA care a fost pus sub acuzare atunci când s-a confruntat cu acuzații de abuz de putere și obstrucționare a Congresului în decembrie 2019. Destituirea a pornit de la acuzațiile că a făcut presiuni asupra Ucrainei pentru a-l investiga pe rivalul politic Joe Biden. Senatul l-a achitat în februarie 2020. În ianuarie 2021, în urma revoltelor de la Capitoliu, incitate de retorica lui Trump cu privire la afirmațiile privind frauda electorală din timpul alegerilor prezidențiale din 2020, a fost pus sub acuzare din nou pentru incitare la insurecție. Acest lucru a marcat un alt moment istoric, Trump devenind primul președinte care a fost pus sub acuzare de două ori. A fost achitat încă o dată de către Senat.
În ciuda faptului că a părăsit funcția la 20 ianuarie 2021, influența lui Trump asupra politicii americane a rămas semnificativă. A continuat să interacționeze cu susținătorii săi prin intermediul mitingurilor și al platformelor de social media, păstrând în același timp un rol proeminent în cadrul Partidului Republican.
Donald Trump, care a fost al 45-lea președinte al Statelor Unite între 2017 și 2021, și-a anunțat campania pentru alegerile prezidențiale din 2024 la 15 noiembrie 2022.
Viața personală a lui Trump a fost, de asemenea, supusă analizei publice. A fost căsătorit de trei ori – mai întâi cu atleta și modelul ceh Ivana Trump (1977-1990) – aceasta a ieșit public cu acuzații de abuz domestic, pe care mai târziu le-a minimalizat, apoi cu actrița Marla Maples (1993-1999), iar din 2005 și până în prezent, cu fostul model sloven Melania Trump. Donald Trump are cinci copii: Donald Jr., Ivanka, Eric, Tiffany și Barron.
Trump a scris mai multe cărți, a apărut în filme și programe de lupte profesioniste și a vândut de toate, de la băuturi la cravate.
„Politicianul Trump a fost urmărit de acuzații de comportament sexual nepotrivit și de relații extraconjugale. La începutul anului 2024, două jurii separate au decis că Trump a defăimat-o pe scriitoarea E Jean Carroll prin negarea acuzației acesteia de agresiune sexuală. Deși a fost obligat să îi plătească în total 88 de milioane de dolari, Trump a făcut apel. Trump a fost, de asemenea, condamnat la 34 de capete de acuzare pentru falsificarea înregistrărilor de afaceri pentru a acoperi o înțelegere de bani cu actrița de filme pentru adulți Stormy Daniels, pentru o presupusă întâlnire extraconjugală în 2006”. (BBC)
Trump a fost unul dintre cei mai vocali susținători ai „birtherismului”, teoria conspirației care pune sub semnul întrebării dacă Barack Obama s-a născut în SUA. El nu a recunoscut că a fost o minciună până în 2016 și nu și-a cerut niciodată scuze.
În timpul primului său mandat, s-a retras din acorduri climatice și comerciale majore, a interzis călătoriile din șapte țări cu populație majoritar musulmană, a emis alte restricții dure privind imigrația, a lansat un război comercial cu China, a implementat reduceri fiscale record și a remodelat relațiile cu Orientul Mijlociu.
În 2020, când a candidat pentru a doua oară la președinția SUA, deși a primit în cele din urmă 74 de milioane de voturi – mai mult decât orice alt președinte american în funcție – a pierdut cursa în fața lui Joe Biden cu peste șapte milioane de voturi.
„Din noiembrie 2020 până în ianuarie 2021, a amplificat afirmațiile privind voturi furate și fraudă electorală generalizată – afirmații care au fost respinse în peste 60 de procese. Refuzând să accepte rezultatele, Trump și-a adunat susținătorii la Washington la 6 ianuarie, îndemnându-i să se adune la Capitoliu în momentul în care victoria lui Joe Biden urma să fie certificată oficial de Congres”.
Viața mogulului imobiliar din New York a ținut primele pagini ale tabloidelor din toată lumea și a reprezentat un subiect de interes constant pentru televiziuni în deceniile care au precedat cursa sa improbabilă din 2015-2016 pentru Casa Albă.
La 13 iulie 2024, un tânăr înarmat de 20 de ani a încercat să îl asasineze pe Trump în timpul unui miting de campanie în Butler, Pennsylvania. Thomas Matthew Crooks a tras opt focuri de armă cu o pușcă de tip AR de pe un acoperiș din apropiere, rănindu-l pe Trump la urechea dreaptă, înainte ca atacatorul să fie ucis de contraspioniști.
Un moment memorabil din timpul primului său mandat a avut loc când acesta a scris pe Twitter cuvântul „covfefe”, noaptea târziu în mai 2017. Pe tweet scria: „În ciuda presei negative constante, covfefe”. Acest termen fără sens a stârnit o confuzie generalizată și speculații cu privire la sensul său, ducând la nenumărate meme-uri și glume pe rețelele sociale. Casa Albă nu a clarificat niciodată ce a vrut să spună Trump.
În februarie 2017, în timpul unui miting în Florida, Trump a făcut o remarcă deplasată, sugerând că ceva semnificativ s-a întâmplat în Suedia în noaptea precedentă legat de terorism. A declarat: „Uitați-vă la ce s-a întâmplat noaptea trecută în Suedia”. Cu toate acestea, nu a existat niciun incident; acest lucru a dus la o reacție umoristică din partea suedezilor care au creat hashtag-ul #lastnightinSweden pe rețelele sociale pentru a-și prezenta activitățile normale, cum ar fi prepararea tocăniței de elan sau exersarea instrumentelor muzicale.
Tot în 2017, după ce a asistat la parada de Ziua Bastiliei din Franța, Trump și-a exprimat interesul de a găzdui un eveniment similar în Washington D.C., ceea ce a stârnit îngrijorări cu privire la militarizare și costuri în rândul criticilor. În cele din urmă, această idee a fost abandonată din cauza provocărilor logistice și a constrângerilor bugetare.
În timpul unei conferințe de presă din aprilie 2020 privind COVID-19, Trump a sugerat că dezinfectanții ar putea fi utilizați ca tratament pentru virus. Trump a întrebat dacă este posibil să se injecteze dezinfectant în organism pentru a ucide virusul, ceea ce a dus la reacții negative imediate din partea oficialilor și experților din domeniul sănătății. Momentul a fost ridiculizat pe scară largă.
În iulie 2019, Trump a avut o convorbire telefonică cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a devenit ulterior esențială pentru ancheta sa de punere sub acuzare. În timpul acestei convorbiri, Trump l-a îndemnat pe Zelensky să investigheze afacerile fiului lui Joe Biden, Hunter Biden, în Ucraina, în timp ce reținea ajutorul militar din partea Ucrainei. Trump s-a referit la acest apel ca fiind „perfect”, dar a stârnit controverse privind abuzul de putere și a dus la prima sa punere sub acuzare de către Camera Reprezentanților.
În timpul unei conferințe de presă comune cu președintele rus Vladimir Putin în iulie 2018, Trump a declarat că a avut încredere în Putin în detrimentul agențiilor de informații americane cu privire la interferența Rusiei în alegerile din 2016. Comentariile sale au fost întâmpinate cu o condamnare generalizată din ambele părți ale culoarului politic și au fost considerate ca subminând interesele de securitate națională ale SUA.
Deciziile de politică externă ale lui Trump au atras atenția în mai multe rânduri, inclusiv întâlnirile sale cu liderul nord-coreean Kim Jong-un.
Trump a avut două întâlniri oficiale cu Kim Jong-un: prima a avut loc la 12 iunie 2018, la Singapore, iar cea de-a doua, la 27-28 februarie 2019, la Hanoi, Vietnam. Aceste întâlniri au fost istorice deoarece au marcat prima dată când un președinte american în funcție s-a întâlnit cu un lider nord-coreean. În cadrul primei întâlniri, Trump și Kim au semnat o declarație comună care promitea denuclearizarea peninsulei coreene și îmbunătățirea relațiilor bilaterale. Totuși, detaliile specifice despre cum ar trebui să se realizeze această denuclearizare nu au fost clarificate. Iar cea de-a doua reuniune, s-a concentrat asupra negocierilor pentru denuclearizare și sancțiunilor economice impuse Coreei de Nord. Cu toate acestea, discuțiile s-au încheiat fără un acord concret, iar Trump a declarat că nu era dispus să ridice sancțiunile fără progrese semnificative din partea Coreei de Nord în ceea ce privește dezarmarea nucleară.
La 20 ianuarie 2025, Donald Trump a devenit oficial cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite ale Americii.
Surse:
https://www.bbc.com/news/world-us-canada-35318432
https://www.bbc.com/news/world-asia-48734571
https://www.theguardian.com/us-news/2021/jan/01/donald-trump-presidency-funny-moments
https://www.britannica.com/biography/Donald-Trump
Donald Trump are „o fixație” pentru Premiul Nobel pentru Pace
NATO respinge categoric propunerea lui Donald Trump de a crește cheltuielile de apărare
Euforie în rândul investitorilor Tesla, după apropierea lui Elon Musk de Donald Trump